0477 209 609 info@drymur.be

Stel je voor: je hebt net een kelder gerenoveerd en ziet plotseling vochtplekken rond de pijpleidingen die door de muren lopen. Dit is een scenario dat veel huiseigenaren en aannemers vrezen. Doorvoerafdichting, het proces van het afdichten van de ruimtes waar pijpen en leidingen door muren of vloeren gaan, is cruciaal voor het voorkomen van waterlekkage en de daaruit voortvloeiende schade. In dit blog nemen we je mee door enkele veelvoorkomende problemen met doorvoerafdichting en hoe deze effectief op te lossen.

Veelvoorkomende problemen bij doorvoerafdichting

Corrosie en Gewichtsproblemen Traditionele stalen pijpen, hoewel duurzaam, kunnen last hebben van corrosie, vooral in vochtige omgevingen zoals kelders. Dit probleem wordt verergerd door hun aanzienlijke gewicht, wat extra druk legt op ondersteunende structuren. Om deze redenen zoeken professionals naar alternatieve materialen zoals roestvrij staal, koper, of composietmaterialen. Echter, deze materialen brengen hun eigen uitdagingen met zich mee. Roestvrij staal en koper kunnen bijvoorbeeld dunner zijn en vereisen speciale lasmethoden om galvanische corrosie te voorkomen, een chemisch proces waarbij metalen sneller corroderen wanneer ze in contact komen met verschillende soorten metalen. Composietmaterialen kunnen dan weer extra overwegingen vereisen wat betreft hun thermische en mechanische eigenschappen.

Brandveiligheid Een ander significant probleem bij doorvoerafdichting is brandveiligheid. In geval van brand kunnen hittegevoelige materialen zoals thermoplastische pijpen smelten of vervormen. Dit creëert niet alleen een risico op structurele schade, maar laat ook openingen achter waar vlammen en rook doorheen kunnen, wat de brandveiligheid van het hele gebouw in gevaar brengt. Om deze reden is het essentieel om brandwerende afdichtingsoplossingen te implementeren die niet alleen waterdicht zijn, maar ook bestand tegen hoge temperaturen en vlamverspreiding. Deze oplossingen moeten in staat zijn om de integriteit van de doorvoer te handhaven, zelfs onder extreme omstandigheden.

Waterlekkage en Vochtproblemen Waterlekkage is een veelvoorkomend probleem bij pijpdoorvoeringen, vooral in kelders. Tijdens de bouw worden pijpdoorvoeringen soms niet voldoende afgedicht, wat kan leiden tot lekkages en vochtproblemen. Deze lekkages kunnen optreden door verzwakte betonstructuren rond de pijpen, vaak veroorzaakt door corrosie of hydrostatische druk. Langdurige blootstelling aan water kan de betonstructuur verder verzwakken, wat leidt tot ernstige schade en het risico op schimmelgroei vergroot. Dit kan niet alleen de structurele integriteit van het gebouw aantasten, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners, vooral als het gaat om schimmel en meeldauw.

Elk van deze problemen vereist een zorgvuldige overweging en een gespecialiseerde aanpak. Bij DryMur begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen en bieden we op maat gemaakte oplossingen om de duurzaamheid en veiligheid van uw constructie te garanderen.

Voor meer informatie over onze diensten en hoe we u kunnen helpen bij uw doorvoerafdichtingsbehoeften, bezoek DryMur Doorvoerafdichting.

DryMur WhatsApp Chat
Versturen