0477 209 609 info@drymur.be
Home » Opstijgend vocht
Professionele uitvoering

Opstijgend vocht

DRYMUR VOCHTBESTRIJDING

Last van vochtige muren?

Optrekkend vocht kan tal van uitdagingen in huis met zich meebrengen. Deze kwestie verdient onmiddellijke aandacht, gezien de omvangrijke schade die het op verschillende niveaus kan aanrichten.

Optrekkend vocht in muren ontstaat wanneer water uit de bodem wordt geabsorbeerd door de poreuze eigenschappen van een binnen- of buitenmuur. Aangezien we de vochtigheid van de grond niet volledig kunnen vermijden, is de meest effectieve manier om dit probleem te bestrijden het creëren van een horizontale, ondoordringbare barrière binnen de muur. Deze barrière voorkomt dat het vocht verder de muur intrekt.

De tekenen van opstijgend vocht kunnen variëren: van behang dat begint te bobbelen, plinten die loskomen, tot verf en pleisterwerk dat afbladdert. Andere indicatoren zijn een aanhoudende muffe lucht, zichtbare schimmelvorming en vochtige plekken op de muren. Als deze tekenen genegeerd worden, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s en structurele beschadigingen die moeilijk of onmogelijk te herstellen zijn.

Mocht u enige van deze symptomen in uw huis waarnemen, aarzel dan niet. Neem direct contact op met DryMur en zorg voor de bescherming en duurzaamheid van uw woning.

Lees meer over opstijgend vocht.

Waarom DryMur?

N

Familiale onderneming met meewerkende patroons

N

Gratis plaatsbezoek

N

Gratis diagnose + offerte

N

Duidelijke afspraken!

N

Propere werf

N

Gespecialiseerde producten van 

N

10 jaar garantie

Aangetast pleisterwerk wordt verwijderd
Gaten worden geboord voor injecteren Creme + aanbrengen eerste zoutwerende laag
Boorgaten worden opgespoten met injectiecreme
Boorgaten worden afgedicht met waterdichte mortel
Tweede zoutwerende laag wordt aangebracht. Eens deze laag droog is kan hier rechtstreeks tegen gepleisterd worden

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat!

Realisaties opstijgend vocht

Het probleem hier ligt bij een oude hoeve, met de aanwezigheid van zouten, sulfaten en nitraten in de muren.

We kiezen er dan ook altijd voor om naast het injecteren tegen het opstijgend vocht, ook een zoutwerende laag te plaatsen onder het pleisterwerk.

Op deze manier kan er na een 2-tal dagen opnieuw gepleisterd worden en zijn we ook zeker dat er geen zouten door het nieuwe pleisterwerk naar het oppervlak kan komen.

Wat is optrekkend vocht en wat doe je er tegen?

Wist u dat het vocht in de bodem kan leiden tot grootse problemen in huis? Optrekkend vocht in muren is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door een combinatie van opstijgend water uit de grond en het doordringbare karakter van binnen- of buitenmuren. Door het aanbrengen van een ondoordringbare barrière kan het opstijgend vocht niet verder optrekken. DryMur helpt u graag!

Wat is optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veel voorkomend probleem in muren en andere constructies. Het ontstaat doordat het grondwater omhoog trekt, waardoor de stevigheid en stabiliteit van de constructie wordt verminderd. Optrekkend vocht kan in de kelder een groot probleem zijn, omdat het grondwater naar boven kan trekken en schade aan muren, plafonds en vloeren kan veroorzaken. Het resulteert vaak in schimmels, houtrot en structuurschade. Om deze problemen te voorkomen is kelderafdichting en doorvoerafdichting noodzakelijk. Dit isoleert namelijk de kelder, waardoor er geen vocht of water in de kelder kan komen. Bovendien helpt het ook bij het behoud van comfortabele omstandigheden in de kelder.

Wat zijn de grootste risico’s van optrekkend vocht

Optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd, is een veelvoorkomend probleem in oudere gebouwen en woningen die geen waterkering hebben of waarvan de waterkering niet goed functioneert. Dit vochtprobleem kan leiden tot diverse ongewenste situaties en complicaties in een woning.

Een van de eerste tekenen van opstijgend vocht is een vochtige kelder. Vaak wordt dit probleem ontdekt wanneer men in de kelder een muffe lucht ruikt of zichtbaar vocht of schimmel op de muren opmerkt. Wanneer een kelder niet goed is afgedicht, oftewel een gebrekkige kelderdichting heeft, kan grondwater gemakkelijk de ruimte binnendringen. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor de spullen die in de kelder zijn opgeslagen, maar het zorgt er ook voor dat het vocht kan opstijgen naar de bovengelegen verdiepingen van de woning.

Opstijgend vocht herkennen is essentieel om tijdig actie te kunnen ondernemen. Naast een vochtige kelder kunnen er schimmelvlekken, afbladderende verf, loslatend behang, zoutuitbloeiingen en een muffe geur in de woonruimte opgemerkt worden. Na verloop van tijd kan dit vochtprobleem niet alleen het wooncomfort aantasten, maar het kan ook leiden tot structurele schade aan de woning. De vochtigheid kan het metselwerk aantasten, houten vloeren doen rotten en isolatiematerialen verminderen in hun werking.

Bovendien kunnen gezondheidsproblemen ontstaan door de groei van schimmels en mijten, die zich in een vochtige omgeving optimaal kunnen ontwikkelen. Deze organismen kunnen allergische reacties, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een verlaagde immuniteit, ouderen en kinderen.

Kortom, het herkennen en adequaat aanpakken van opstijgend vocht is essentieel voor de gezondheid van de bewoners, het behoud van de waarde van het pand en het wooncomfort. Het is raadzaam om bij de eerste tekenen van vochtproblemen een specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en een passende oplossing, zoals kelderdichting of het installeren van een waterkering.

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht

Heb jij last van opstijgend vocht in huis? Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. De meest populaire behandelmethodes zijn muurinjectie en onderkapping van de muur.

Muurinjectie is doorgaans de goedkoopste optie. Hierbij wordt een vloeistof in de muur geïnjecteerd die na droging een chemische barrière vormt tegen het opstijgende vocht.

Onderkapping daarentegen is een fysieke waterkering en dus een iets ingrijpender alternatief. Deze methode wordt enkel gebruikt wanneer er geen andere oplossingen zijn, aangezien de werken veel tijd en risico’s met zich meebrengen. In dit geval wordt er een waterkerende laag aangebracht onder de constructie van het gebouw.

Hoe voorkom je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is vocht dat uit de bodem komt en is dus niet te verhelpen. Gelukkig kan DryMur zorgen dat dit vocht schade en problemen veroorzaakt in uw woning!

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat!

We geven antwoord op de 10 meest gestelde vragen over opstijgend vocht:

Wat is opstijgend vocht precies?

Opstijgend vocht verwijst naar het proces waarbij grondwater wordt geabsorbeerd door bouwmaterialen zoals bakstenen en mortel. Dit gebeurt wanneer er geen adequate waterkering is of wanneer de bestaande waterkering defect is. Het water kan vervolgens omhoog trekken, wat leidt tot vochtproblemen in het gebouw.

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht in woningen en andere gebouwen kan op verschillende manieren worden waargenomen en is een fenomeen dat niet genegeerd mag worden vanwege de mogelijke gevolgen voor de structuur van het gebouw en de gezondheid van de bewoners. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die erop wijzen:

Vochtige plekken: Een van de eerste en meest duidelijke indicaties is het verschijnen van vochtige plekken, vooral aan de onderkant van muren. Deze plekken kunnen donkerder zijn dan de omliggende muur en voelen koel en nat aan bij aanraking.

Afbladderend behang: Wanneer vocht achter de muurbedekking opstijgt, kan dit leiden tot het loslaten en afbladderen van behang. Dit komt omdat de lijm waarmee het behang is aangebracht, kan worden aangetast door het vocht.

Loslatend stucwerk: Net als bij behang kan stucwerk of pleisterwerk beginnen te barsten, blaren vormen of volledig loslaten van de muur als gevolg van de vochtinfiltratie.

Schimmelvorming: Vochtige omgevingen zijn de ideale broedplaats voor schimmels. U kunt donkere, grillige vlekken opmerken die zich beginnen te vormen, vooral in hoeken of achter meubels.

Muffe geur: Een constante, onaangename en muffe geur in een kamer, zelfs na het luchten, kan wijzen op de aanwezigheid van opstijgend vocht.

Zoutuitbloeiingen: Dit is een wat geavanceerder symptoom waarbij witte, poederachtige substanties op muren verschijnen. Dit gebeurt wanneer het opstijgende vocht oplosbare zouten bevat die naar het oppervlak van de muur worden getransporteerd en daar kristalliseren.

Het herkennen van deze tekenen is de eerste stap in de strijd tegen opstijgend vocht. Bij het waarnemen van een of meer van deze symptomen, is het raadzaam om zo snel mogelijk professioneel advies in te winnen om verdere schade of complicaties te voorkomen.

Is opstijgend vocht schadelijk voor mijn gezondheid?

Absoluut. Naast het beschadigen van het interieur van de woning, kan opstijgend vocht leiden tot de groei van schimmels en meeldauw. Deze organismen kunnen allergieën verergeren, ademhalingsproblemen veroorzaken en zelfs het immuunsysteem beïnvloeden, vooral bij mensen die al gezondheidsproblemen hebben.

Wat veroorzaakt opstijgend vocht in huizen?

De meest voorkomende oorzaken zijn het ontbreken van een effectieve waterkering in oudere woningen, een falende of beschadigde waterkering in nieuwere woningen en een gebrekkige kelderdichting waardoor vocht uit de grond de kelder binnen kan dringen.

Hoe kan ik opstijgend vocht behandelen?

Er zijn meerdere manieren om dit probleem aan te pakken. Veelgebruikte methoden zijn het injecteren van de muren met een vochtwerend middel, het opnieuw installeren of repareren van een waterkering, en kelderdichting om te voorkomen dat grondwater de kelder binnendringt.

Wat zijn de kosten van het behandelen van opstijgend vocht?

De totale kosten hangen af van de omvang van het probleem, de gekozen behandelmethode en de het soort woning. Neem contact op met DryMur voor een vrijblijvende offerte.

Kan ik opstijgend vocht zelf behandelen?

Hoewel er producten en kits op de markt zijn voor doe-het-zelvers, is het essentieel om te beseffen dat een verkeerde behandeling het probleem kan verergeren. Voor een effectieve en duurzame oplossing is het raadzaam om een specialist te raadplegen.

Is een vochtige kelder altijd een teken van opstijgend vocht?

Nee, een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan variëren van een hoge grondwaterstand, slechte afwatering rond het huis, tot problemen met de buitenafdichting of zelfs lekkages van leidingen.

Hoe kan ik opstijgend vocht in de toekomst voorkomen?

Preventieve maatregelen zijn cruciaal. Regelmatige inspecties van uw woning, het onderhoud van bestaande waterkeringen en kelderdichting, en zorgen voor goede ventilatie zijn enkele stappen die u kunt nemen om problemen te voorkomen.

Heeft opstijgend vocht invloed op de waarde van mijn woning?

Ja, onbehandeld opstijgend vocht kan potentiële kopers afschrikken vanwege de structurele en gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan. Behandeling en preventie kunnen niet alleen de waarde van uw woning behouden maar ook verhogen door het creëren van een gezondere woonomgeving.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat!

DryMur WhatsApp Chat
Versturen