Opstijgend vocht? Schiet in actie voor het te laat is.
Opstijgend vocht is het gevolg van grondvocht dat vanuit de natte ondergrond in de muren naar boven komt. Het probleem zal dus eerst zichtbaar zijn onderaan de muren op het gelijkvloers. Het probleem van opstijgend vocht komt het vaakst voor bij oudere woningen die zonder spouw gebouwd werden. Daarnaast werd er vroeger nog geen waterdichte folie gebruikt tussen het metselwerk waardoor het grondvocht gemakkelijk in het metselwerk kan trekken.
Toch kan opstijgend vocht ook een probleem vormen bij recentere huizen. Muurstenen zijn van nature poreus en door het ouder worden nemen ze nog meer vocht op. Zo ontstaat er een sponseffect dat water als het ware in de muur zuigt. Op die manier kan het grondwater tot maximaal 1,20 meter hoog in de muur trekken.
Daarnaast trekken de hygroscopische zouten, die zich in de muur bevinden, continu vocht aan. Bijgevolg wordt het metselwerk en de muurafwerking ernstig aangetast. Hoe langer het probleem blijft aanslepen, hoe groter de schade aan de gebouwstructuur. Daarom raden we je aan om snel actie te ondernemen wanneer je lichte sporen van opstijgend vocht ziet.
Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?
Opstijgend vocht komt bijna altijd voor aan de onderkant van de muur. Heel vaak is er een witte poederachtige uitslag te zien, vergelijkbaar met krijt of schimmel. Deze uitslag is salpeter en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen nitraten in het grondwater en mineralen in het steenwerk.
Indien de muur onderaan over de gehele breedte vochtig is, spreken we van opstijgend vocht.
Hoe ontstaat opstijgend vocht?
Er bestaan meerdere oorzaken van opstijgend vocht, de meest voorkomende zijn het ontbreken van een effectieve waterkering en een foutieve afwerking van de muur, meestal ter hoogte van de vloerpas.
De muurafwerking vormt dan een verbinding waarlangs grondvocht zich kan verplaatsen. Ook oude gevelplinten van natuursteen of cement die ten onrechte worden voorzien van een verflaag kunnen soms ook tot problemen met opstijgend vocht leiden. Door de verflaag verliezen ze hun ademend vermogen waardoor de muur niet meer op natuurlijke wijze kan uitdrogen. Pas dus op met wat je verft, dit kan het probleem namelijk nog erger maken!
Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?
Enerzijds is opstijgend vocht schadelijk voor de gebouwconstructie. Het cement, de stenen, het voegwerk en de muurafwerking worden aangetast. Vaak raakt het pleisterwerk in de woning zo ernstig beschadigd dat het behang van de muren los komt. Zelfs de houten kozijnen en deurposten zullen door het vocht sneller gaan rotten.
Anderzijds is opstijgend vocht zeer schadelijk voor de gezondheid. Dit is een gevolg van de schimmelvorming. Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de ondergrond waar ze op groeien maar ze vormen ook een gezondheidsrisico. Schimmelsporen kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals hoesten, benauwdheid en problemen met de luchtwegen.
Opstijgend vocht behandelen
Er bestaan een aantal verschillende manieren om opstijgend vocht te behandelen. De meest gebruikte zijn muurinjectie of het onderkappen van de muur.
In eerste instantie zal men proberen om de muur te injecteren aangezien dit de goedkoopste methode is. Bij muurinjectie wordt langs de gehele onderzijde van de muur een vloeistof in de muur geïnjecteerd. Na droging vormt deze een barrière (chemische waterkering) tegen het opstijgende vocht.
Bij onderkapping wordt er een fysieke waterkering aangebracht. Deze methode wordt alleen toegepast indien er geen andere opties zijn want de werken nemen veel tijd in beslag en er moet ingegrepen worden in de dragende constructie van het gebouw. Dit proces neemt ook wat risico’s met zich mee. Daarom wordt dit meestal als laatste oplossing toegepast.
Heb jij last van een vochtprobleem? Of weet je niet wat je moet doen om jouw probleem op te lossen? Dry Mur vochtbestrijding helpt je graag verder om de oorzaak te bepalen. Samen met jouw zoeken we de meest geschikte oplossing voor jouw vochtprobleem.
Contacteer ons, wij helpen je graag verder!
Aarzel niet om ons te contacteren: