0477 209 609 info@drymur.be

Stel je voor: na een lange werkdag kom je thuis en ontdekt dat er water in je kelder staat. Dit is een scenario dat veel huiseigenaren in België en Nederland deze winter vrezen. Een vochtige kelder kan leiden tot structurele schade, schimmelgroei en een verlies aan bruikbare ruimte. Bij DryMur, dé expert in kelderdichting, begrijpen we deze zorgen. In dit blog delen we niet alleen praktische tips voor het aanpakken van kleine vochtproblemen, maar benadrukken we ook het belang van een professionele aanpak voor duurzame oplossingen. Want hoewel enkele problemen met een beetje handigheid zelf op te lossen zijn, is het echte vakwerk vaak het beste overgelaten aan specialisten zoals wij.

Zelf aan de slag met kleine vochtproblemen

Je kelder waterdicht maken begint bij het herkennen en aanpakken van kleine vochtproblemen. Een droge kelder is niet alleen comfortabeler, maar ook essentieel voor de algehele gezondheid van je huis. Het begrijpen van de aard en oorzaak van deze problemen is cruciaal.

Vochtplekken: Oorzaken en Oplossingen

Vochtplekken kunnen wijzen op condensatieproblemen of lekkages. Identificeer de bron: Is het een lekkende pijp of komt het vocht door de muren? Kleine lekkages kunnen soms zelf gerepareerd worden door de leidingen te vervangen of te repareren. Voor vocht dat door de muren sijpelt, zijn vochtwerende verven een snelle oplossing. Deze verven vormen een barrière die het vocht tijdelijk buiten houdt.

Lichte schimmelvorming: Preventie en Reiniging

Schimmel in de kelder is niet alleen onaangenaam, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Lichte schimmelvorming is vaak een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Zorg voor goede ventilatie en gebruik een ontvochtiger om de luchtvochtigheid te beheersen. Voor het reinigen van schimmel zijn er diverse middelen beschikbaar. Gebruik een mengsel van bleek en water of speciale schimmelreinigers, en zorg voor adequate bescherming zoals handschoenen en een masker.

Het aanbrengen van afdichtingsmiddelen

Voor het behandelen van kleine lekkages zijn er verschillende afdichtingsmiddelen beschikbaar. Deze producten zijn ontworpen om in scheurtjes en kieren in de muur te dringen, ze op te vullen en een waterdichte laag te vormen. Het is belangrijk om het juiste type afdichtingsmiddel te kiezen, afhankelijk van de materiaalsoort van je muur.

Echter, het is belangrijk te onthouden dat deze doe-het-zelf oplossingen vaak tijdelijk zijn en niet altijd de onderliggende oorzaken oplossen. Voortdurend vocht kan wijzen op grotere, structurele problemen die professionele aandacht vereisen. Hier komt de expertise van een bedrijf als DryMur goed van pas. Onze professionals kunnen niet alleen de oorzaak van het probleem vaststellen, maar ook duurzame oplossingen bieden die verder gaan dan tijdelijke reparaties.

Schimmels in de kelder: een doe-het-zelf aanpak of niet?

Schimmel in de kelder is een veelvoorkomend probleem dat zowel frustrerend als potentieel schadelijk kan zijn. Het is vaak een teken van dieper liggende vochtproblemen. Hoewel het mogelijk is om oppervlakkige schimmel zelf te verwijderen, is het cruciaal om de onderliggende oorzaak van de schimmelgroei te achterhalen.

Het identificeren van schimmel

Schimmel in de kelder kan variëren van zichtbare zwarte vlekken tot een muffe geur. Het identificeren van schimmel is de eerste stap. Dit kan een indicatie zijn van een te hoge luchtvochtigheid, lekkages, of condensatieproblemen.

DIY Schimmelverwijdering

Voor oppervlakkige schimmel, kun je gebruik maken van huis-tuin-en-keukenoplossingen zoals azijn of een mengsel van bleek en water. Zorg voor goede ventilatie en draag beschermende kleding tijdens het schoonmaken. Schrob de aangetaste oppervlakken grondig en laat het gebied goed drogen. Het is ook belangrijk om materialen die te erg aangetast zijn door schimmel, zoals poreuze materialen of beschadigd hout, te vervangen.

Achterhalen van de oorzaak

Na het verwijderen van de schimmel, is het essentieel om de oorzaak van de schimmelgroei aan te pakken. Dit kan variëren van het repareren van lekkende leidingen, het verbeteren van de ventilatie in je kelder, tot het installeren van een ontvochtiger.

Wanneer een Professional Inschakelen?

Als schimmel een terugkerend probleem is of als er tekenen zijn van ernstige vochtproblemen, zoals grote lekkages of structurele schade, dan is het tijd om een professional zoals DryMur in te schakelen. Wij kunnen een grondige analyse uitvoeren om de oorzaak van het probleem te identificeren en een langetermijnoplossing bieden. Soms zijn er ingrijpendere maatregelen nodig, zoals het installeren van een waterdichtingsysteem of het repareren van de fundering, om de kelder volledig droog en schimmelvrij te houden.

Het aanpakken van schimmel in de kelder is meer dan alleen schoonmaken; het gaat om het waarborgen van de gezondheid van je huis en het voorkomen van toekomstige problemen. Een combinatie van doe-het-zelf maatregelen en professionele expertise kan de meest effectieve manier zijn om je kelder gezond en droog te houden.

De rol van een professional in kelderdichting

Bij DryMur begrijpen we dat kelderdichting veel meer inhoudt dan alleen het stoppen van water. Het is een essentiële stap in het waarborgen van de structuur en de algehele gezondheid van je huis. Een goed afgedichte kelder beschermt niet alleen tegen vocht en water, maar helpt ook om de fundering van je huis te stabiliseren en voorkomt een reeks aan gerelateerde problemen zoals schimmel, houtrot, en zelfs insectenplagen.

Geavanceerde technieken en materialen

Onze professionals zijn uitgerust met geavanceerde technieken en materialen die niet beschikbaar zijn voor de gemiddelde doe-het-zelver. We gebruiken bijvoorbeeld gespecialiseerde afdichtingsproducten die diep in de poriën van de keldermuren dringen om een duurzame waterdichte barrière te vormen. Onze methoden zijn niet alleen effectiever, maar bieden ook een langdurigere bescherming dan de typische doe-het-zelf oplossingen.

Grondige diagnose en aangepaste oplossingen

Elke kelder is uniek en vereist een aangepaste aanpak. Wij beginnen met een grondige diagnose om de specifieke oorzaken van vochtproblemen in jouw kelder te identificeren. Dit kan variëren van externe waterbronnen tot interne condensatieproblemen. Op basis van deze analyse ontwikkelen we een op maat gemaakte oplossing die aansluit bij de specifieke behoeften en structuur van je huis.

Voorkomen van toekomstige problemen

Naast het direct aanpakken van bestaande problemen, kijken onze experts ook naar potentiële risicofactoren die in de toekomst problemen kunnen veroorzaken. Dit proactieve benadering zorgt ervoor dat je kelder niet alleen nu droog is, maar ook in de toekomst beschermd blijft.

Meer over onze aanpak

Om een vollediger beeld te krijgen van hoe DryMur een verschil kan maken in het beschermen van je huis, nodigen we je uit om meer te lezen over onze aanpak. Onze website biedt uitgebreide informatie over onze methoden, technieken, en de voordelen van het kiezen voor een professionele kelderdichting. Ontdek het zelf hier.

Premies voor Kelderdichting

Houd er rekening mee dat de informatie over subsidies en premies voor kelderdichting regelmatig kan veranderen. Voor de meest actuele en specifieke informatie is het sterk aanbevolen om zelf onderzoek te doen en contact op te nemen met uw lokale gemeente of andere relevante autoriteiten. Dit artikel biedt een algemeen overzicht en is geen vervanging voor gepersonaliseerd advies.

In België

Voor het aanpakken van vochtproblemen, zoals kelderdichting, zijn er in België diverse premies beschikbaar. Een van de belangrijkste is de “Mijn VerbouwPremie”, die sinds 1 oktober 2022 beschikbaar is. Deze premie integreert de oude renovatie- en energiepremies en kan oplopen tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag. De Mijn VerbouwPremie kan worden aangevraagd voor verschillende soorten vochtbestrijdingswerken, waaronder:

  • Behandeling van binnen- en buitenmuren tegen optrekkend vocht.
  • Behandeling van muren tegen kelder- of huiszwam.
  • Behandeling van draagvloeren tegen zwammen en insecten.
  • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.

Deze premie is toegankelijk voor eigenaar-bewoners uit de middelste of laagste inkomenscategorie of voor verhuurders die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum. Het minimum factuurbedrag moet € 1.000 (excl. btw) zijn en de premie kan slechts om de 5 jaar aangevraagd worden binnen dezelfde categorie van werken​​.

In Nederland

De situatie in Nederland is anders. Specifieke premies gericht op woningrenovatie of -verbetering, zoals kelderdichting, worden niet verstrekt. Echter, als de werkzaamheden bijdragen aan energiebesparing, kunnen er subsidies beschikbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als kelderdichting leidt tot betere isolatie van de woning. Daarnaast kunnen er lokaal subsidies of gunstige leningen beschikbaar zijn voor duurzaam wonen en bouwen. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is een voorbeeld van een subsidie gericht op het verduurzamen van een woning.

Het is dus belangrijk voor huiseigenaren in Nederland om te kijken naar subsidies en financieringsopties die gericht zijn op energiebesparing of duurzaam wonen. Lokale autoriteiten kunnen ook specifieke regelingen hebben die van toepassing zijn op vochtbestrijdingswerkzaamheden.

Voor zowel België als Nederland is het aan te raden om contact op te nemen met lokale autoriteiten om meer informatie te krijgen over beschikbare subsidies en de specifieke voorwaarden die van toepassing zijn.

Je kan zelf je kelder waterdicht maken, maar een professionele aanpak is aan te raden.

Hoewel doe-het-zelf methoden kunnen helpen bij het aanpakken van kleine vochtproblemen in de kelder, is de kennis en vaardigheid van een professional zoals DryMur van onschatbare waarde voor een langetermijnoplossing. Een professioneel waterdicht gemaakte kelder biedt meer dan alleen een droge ruimte; het draagt bij aan de structurele integriteit van je huis, voorkomt gezondheidsproblemen veroorzaakt door vocht en schimmel, en verbetert de algehele woonkwaliteit.

Een goed onderhouden en droge kelder biedt ook meer mogelijkheden voor het benutten van deze ruimte. Of het nu gaat om een extra slaapkamer, een hobbyruimte, of zelfs een wijnkelder, door te investeren in professionele kelderdichting ontgrendel je het volledige potentieel van je huis. Dit is niet alleen een slimme investering in je huidige wooncomfort, maar verhoogt ook de marktwaarde van je woning.

Bovendien is het werken met een specialist zoals DryMur een garantie voor kwaliteit en duurzaamheid. Onze aanpak is gericht op het aanpakken van de wortel van het probleem, gebruikmakend van geavanceerde technologieën en materialen, om ervoor te zorgen dat de oplossingen lang standhouden.

In het licht van de mogelijke subsidies en premies voor kelderdichting, is het nu een uitstekend moment om te overwegen je kelder professioneel te laten behandelen. De combinatie van financiële ondersteuning en de expertise van DryMur maakt het een ideale gelegenheid om de waarde en het comfort van je huis aanzienlijk te verbeteren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

DryMur WhatsApp Chat
Versturen