0477 209 609 info@drymur.be

Hoe herken ik een vochtprobleem?

Hoe herken ik een vochtprobleem?
Het is weer die tijd van het jaar, het wordt kouder, vochtiger maar ook gemakkelijker om een vochtprobleem in huis te krijgen. Vocht kan namelijk overal vandaan komen en voor flinke problemen zorgen wanneer je huis niet voorzien is van de nodige bescherming.

Hoe kan je indringend vocht herkennen?
Je kan een potentieel vochtprobleem herkennen aan schimmelplekken, loskomend behang, muffe geurtjes, natte muren of zoutafzetting. Wanneer je één van deze signalen tegenkomt, is het onmiddellijk tijd om in actie te schieten. Vochtproblemen zijn niet alleen schadelijk voor je woning maar ook voor je gezondheid. Daarom geven we je graag een overzicht van de meest voorkomende vochtproblemen.

De belangrijkste oorzaken van vochtproblemen op een rij

Waterinfiltratie in de kelder
Water en vocht kunnen op verschillende manieren de kelder binnendringen. Het is belangrijk om de buitenzijde te controleren op poreuze keldermuren, stijgend grondwater of een verhoogde luchtvochtigheid. Om je kelder weer vochtvrij te krijgen plaats je best een nieuwe kelderdichting. Een bekuiping aan de buitenzijde of het aanbrengen van een nieuwe waterdichting aan de buitenzijde kunnen hierbij een oplossing bieden. Bij een bestaande woning is een bekuiping aan de binnenzijde meestal de beste oplossing om de ruimte opnieuw leefbaar te maken.

 

Opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht komt de oorzaak vaak van buitenaf. Het vocht wordt geabsorbeerd vanaf de onderkant van het huis. Je kan opstijgend vocht gemakkelijk herkennen aan vochtplekken onderaan de muur, schimmel en loskomend behang of pleisterwerk.

Om de muren weer waterdicht te maken worden ze geïnjecteerd met een speciale injectiecrème waardoor de muren hun waterafstotende eigenschappen terugkrijgen.

 
Doorslaand vocht
Ook hier komt het probleem van buitenaf. Het probleem is dat het vocht dwars door de muur dringt. Dit komt omdat de muren van de woning hun waterafstotend karakter hebben verloren. Hierdoor wordt het vocht geabsorbeerd en naar binnen gevoerd in plaats van buitengehouden.

Een andere oorzaak van doorslaand vocht is regenwater dat binnensijpelt via scheuren of stenen in het voegwerk. Hierdoor kunnen er grote vochtplekken aan de binnen- en buitenkant van de muur ontstaan. Het impregneren van de buitenmuren kan een oplossing bieden voor dit probleem.

Zelfs de keldermuren zijn niet veilig van doorslaand vocht wanneer ze voor een langere periode in aanraking komen met grondwater. De makkelijkste oplossing voor het beschermen van de keldermuren is het aanbrengen van een waterdichte cementlaag of coating.

 
Condensatievocht
In het dagelijkse leven produceren we als mens ook heel wat vocht door ons bezig te houden met onze dagelijkse taken: koken, douchen en wassen. Door een gebrek aan ventilatie kan de vochtige lucht niet ontsnappen. Daarnaast zal de lucht zich gaan afzetten tegen koudere oppervlakken zoals ramen, muren of plafonds.

Dit probleem kan gemakkelijk vermeden worden door ervoor te zorgen dat er genoeg ventilatie aanwezig is. De afvoer van het vocht is enorm belangrijk om dergelijke problemen op tijd te voorkomen. Dit kan je doen door extra ventilatiegaten te voorzien. Een andere optie is de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem.

 

Vaak zijn oorzaken van een vochtprobleem moeilijk te bepalen. De meeste problemen zijn dan ook niet in 1-2-3 opgelost. Het aanbrengen van een nieuwe laag verf is niet voldoende, de oplossing is meestal wat ingewikkelder.

Daarom raden we je aan om een vakman in te schakelen. Want elk vochtprobleem vereist een unieke behandeling. De eerste stap naar de oplossing is een grondige analyse van de situatie. Wij komen graag een keertje langs voor een gratis diagnose. Daarna gaan we aan de slag en maken we een vrijblijvende offerte op maat van jouw probleem.

 
 
Heb jij last van een vochtprobleem of ben je geïnteresseerd in een gratis diagnose? Neem dan zeker contact op met Drymur, wij helpen je graag verder! Dankzij onze jarenlange expertise kunnen we een oplossing bieden voor allerlei soorten vochtproblemen.

Heeft u last van een vochtprobleem?
Aarzel niet om ons te contacteren:
DryMur WhatsApp Chat
Versturen